Relaties zijn complex en soms kan een gepassioneerde relatie in feite een schadelijke relatie zijn en misschien ben je je daar niet van bewust. Er is een verschil tussen codependency en afhankelijkheid. Codependency betekent een ongezonde relatie. Afhankelijkheid betekent een gezonde relatie. Dus hoe weten we dat we in de juiste relatie zitten en wat is het verschil tussen deze twee termen?
Victoria Milan heeft vandaag de “Codependency Vs Dependency” inhoud voor u voorbereid. Op deze manier kun je de verschillen tussen de twee soorten relaties leren kennen en erachter komen of je in de juiste relatie zit. Dat is wanneer “Codependency Vs. Laat onze Afhankelijkheid” inhoud begint!
Codependency Vs Dependency
Wat betekent codependency en wat is het?
Codependency, de angst van de persoon dat de relatie zal worden geschaad, de zorg dat hij in de steek zal worden gelaten, de gedachte dat hij niet in staat zal zijn om de relatie te brengen tot het punt dat de persoon wil en de uitbreidingen daarvan zijn inbegrepen.
Verslaving is een toestand van conflict met zichzelf, waarin iemand zijn gedrag, emoties en gedachten niet onder controle heeft, ook al wil hij ze onder controle hebben.
Codependency, een van de grootste problemen in relaties de laatste tijd, begint zowel de verslaafde als de persoon die ongelukkig gemaakt wordt ongelukkig te maken.
Codependency is de situatie van het hebben van een geïsoleerde relatie in het ontwikkelen van relaties. Verminderde vriendschappen, meer tijd alleen doorgebracht met het koppel, verminderde communicatie met familie. Met andere woorden, het koppel begon meer alleen te zijn.
Codependency vordert in relaties op zo’n manier dat de relatieverslaving nog groter wordt. Met andere woorden, de behoefte aan elkaar is toegenomen als gevolg van isolement. Deze situatie vergroot de verplichtingen van individuen aan elkaar.
In deze gevallen heeft de emotioneel-intellectuele verandering aan de ene kant een rechtstreeks effect op de andere kant. Met andere woorden, hoewel de onderlinge verwevenheid een belemmering vormt voor het functioneren van de relatie, verhoogt zij ook de afhankelijkheidsratio.
Mensen met codependency kunnen in die relatie geen gezonde beslissingen nemen en niet helder denken. Deze gedachte brengt een persoon na verloop van tijd in een nog moeilijkere taak.
Om de partner in een relatie niet te verliezen, wil de persoon de perfecte minnaar zijn, aan allerlei verwachtingen voldoen, elk moment met hem/haar vullen en ervoor zorgen dat hij niemand anders nodig heeft.
Na een tijdje ontwikkelt de persoon een relatieverslaving. Het punt waar de persoon zich hier bewust van moet zijn is om zijn/haar gedrag in de relatie juist te interpreteren. Denken dat je in een relatie heel veel van de ander houdt en hem/haar heel erg mist, is soms een verlies van angst zonder dat je het beseft.
Als de persoon zich dit realiseert, kan hij/zij dit gedrag gemakkelijker onder controle houden. Als de persoon zich echter niet bewust is van codependency, kan de mate van verslaving met de dag toenemen. Daarom moet men zich eerst bewust zijn van deze situatie.
Net als bij drugsverslaving, nemen na een punt in relatieverslaving je verwachtingen van de persoon geleidelijk toe.
Dit toenameproces, dat tolerantie wordt genoemd, kan ertoe leiden dat de ander het opgeeft, zegt: “Ik ben niet genoeg voor jou” en “bij je weg wil”. Relatieverslaving is, net als elke andere verslaving, behandelbaar.
Wanneer de persoon met codependency naar het behandelingsproces wordt gebracht, begint de bewustwording geleidelijk (d.w.z. de persoon accepteert dat hij een relatieverslaving heeft). Na dit proces wordt de behandeling nog gemakkelijker. Er wordt een één op één gepersonaliseerd behandelingsprogramma en therapieprogramma toegepast.
Wat is afhankelijkheid in een relatie?
Afhankelijkheid wordt in feite gedefinieerd als onze intentie om een relatie in stand te houden. Deze relatie hoeft niet noodzakelijkerwijs een romantische relatie te zijn. B.v.; Of wij in onze vriendschappen de intentie hebben om die vriendschap in stand te houden of niet, bepaalt de toekomst van die vriendschap.
Als het gaat om onze romantische relaties, is het niet altijd gemakkelijk om te zeggen of onze partner – soms zelfs wijzelf – van plan is om de relatie voort te zetten. Dus wat zijn de gedragingen die laten zien dat we willen blijven in die relatie?
1- Ons verlangen om onze partner voor te stellen aan de mensen met wie we close zijn, is een van de grootste indicatoren van onze afhankelijkheid van de relatie. Door onze familie en naaste vrienden over onze partner te vertellen, zeggen we eigenlijk “Deze persoon is in mijn leven en ik wil mijn relatie met hem voortzetten.”. Bovendien, met dit gedrag, tonen we beiden onze afhankelijkheid en voelen we ons meer verbonden met onze partner alleen maar omdat we dit doen.
2- De investeringen die we doen in de relatie en de offers die we brengen voor de continuïteit van de relatie zijn een andere indicator van afhankelijkheid. Het kan geld sparen zijn om een tas te kopen waarvan je weet dat je partner die leuk vindt, of het kunnen meer ongrijpbare dingen zijn zoals de tijd en moeite die je in de relatie steekt. Bovendien blijkt uit onderzoek dat hoe meer je investeert in de relatie, hoe groter je afhankelijkheid van die relatie wordt.
3- Het feit dat je je begint te identificeren met je partner toont aan dat de afhankelijkheid zich begint te vestigen. Als je bijvoorbeeld liever “wij” zegt in plaats van “ik”, en de gebeurtenissen die hem/haar blij of overstuur maken jou blij of overstuur maken alsof je het zelf meemaakt, laat dat zien dat je jezelf met hem/haar identificeert. Dit is een andere aanwijzing dat je klaar bent om voor een lange tijd in deze relatie te blijven.
4- Het feit dat de persoon wordt opgenomen in uw toekomstplannen is een ander teken van betrokkenheid. Als je bijvoorbeeld al samen een festival aan het plannen bent voor volgende zomer, toont dit aan dat je volgende zomer bij je partner wil zijn.
Dit zijn gedragingen die afhankelijkheid in een relatie laten zien, maar waarom willen mensen hun relatie voortzetten? Hoewel het eerste antwoord dat bij de meesten van ons opkomt is “omdat ze verliefd zijn”, is dat niet altijd de reden. Onderzoek toont aan dat er soms 3 belangrijke redenen zijn waarom we besluiten in een relatie te blijven.
- Persoonlijke afhankelijkheid: In een relatie blijven wordt persoonlijke afhankelijkheid genoemd omdat we van een persoon houden en blij zijn dat we bij die persoon zijn. Persoonlijke afhankelijkheid wordt gezien als de meest ideale vorm van verbintenis om de relatie te laten voortduren.
- Morele (geestelijke) afhankelijkheid: Soms blijven we in een relatie uit een gevoel van morele verantwoordelijkheid, niet omdat we van die persoon houden. Er zijn vele redenen voor dit gevoel van verantwoordelijkheid. Sommige mensen zijn bang om hun huwelijk te beëindigen, of mensen die kinderen hebben, proberen die relatie te behouden voor hun kinderen.
- Structurele afhankelijkheid: Er kunnen zich situaties voordoen waarin beide bovengenoemde redenen afwezig zijn, maar mensen toch relaties in stand houden. Structurele afhankelijkheid is wanneer mensen relaties in stand houden omdat ze geen andere keuze hebben. De persoon wordt bijvoorbeeld financieel afhankelijk van zijn partner en kan het zich daarom niet veroorloven de relatie te beëindigen.
Hoe belangrijk afhankelijkheid ook is voor de instandhouding van de relatie, zelfs in de gelukkigste relatie kan de toewijding van de partners van tijd tot tijd afnemen. Het is normaal dat de afhankelijkheidsniveaus van de partners van tijd tot tijd variëren.
Soms, wanneer onze persoonlijke afhankelijkheid afneemt, kunnen we in een relatie blijven vanwege morele en structurele afhankelijkheid. Misschien is het nodig om na te denken over waarom we in een relatie zitten, hoe die relatie ons doet voelen en hoe die ons en de persoon tegenover ons verandert.
Maar als u denkt dat u zich niet in een dergelijke situatie bevindt, kunt u uw relatie gelukkig voortzetten. Waar we het hier over willen hebben, is in feite ervoor te zorgen dat je in een afhankelijkheidsrelatie zit.
Wat zijn de verschillen tussen afhankelijkheid en codependency?
Afhankelijkheidsrelatie | Codependency Relatie |
Gezond en wederzijds vertrouwen. | De persoon voelt zich onzeker en heeft weinig steun van zijn partner. |
Een evenwichtig geven en nemen. | De ene partij heeft alles op zich genomen en de andere heeft heel weinig verantwoordelijkheid genomen. |
Het heeft als doel de relatie samen vooruit te helpen. | Eén partij is de duwer in de relatie en dat schept afhankelijkheid. |
Onafhankelijk zijn en je eigen plekje hebben. | Verwarring van emoties en onvermogen om te handelen als een onafhankelijk persoon. |
Een relatie waarin je jezelf bent. | Een relatie gebaseerd op grenzen en waarin je jezelf moet onderdrukken. |
Een relatie waarin je je gevoelens makkelijk kunt uitleven. | Een relatie waarin je je emoties onderdrukt en je ongemakkelijk voelt. |
Je voelt je gewaardeerd, zelfs als hij/zij boos op je is. | Angst voor ruzie en constante verwijten. |
Een relatie die eerlijk is en waar je fouten kunt toegeven. | Voortdurend een ontkennende houding aannemen in discussies. |
Dat is alles voor nu van de “Codependency Vs Dependency” inhoud voorbereid door Victoria Milan voor jou. Als u op zoek bent naar meer inhoud als deze, kunt u op de hoogte blijven van Victoria Milan’s blog. Victoria Milan is ook een platform dat u toelaat om de relatie die u zoekt te vinden.
U kunt gemakkelijk de partner vinden die u zoekt met Victoria Milan, dat wereldwijd miljoenen gebruikers bedient. Victoria Milaan is een uniek platform met haar eenvoudig te gebruiken interface en de mogelijkheid om online gebruikers te zien. Het is ook gratis om u aan te melden bij Victoria Milaan! Laten we de partner waar u naar op zoek bent gemakkelijk vinden. Klik hier om u aan te melden voor Victoria Milaan!
FAQ over codependency Vs afhankelijkheid
Zijn onderlinge afhankelijkheid en codependency hetzelfde?
Nee! Interdependentie is een gezond, eerlijk en wederzijds vertrouwens relatie model. Codependence is juist het tegenovergestelde. Angstige afhankelijkheid is dominant in de relatie en het is geen gezonde relatie. Je kunt hier meer over leren door ons “Codependency Vs Dependency” artikel te bezoeken.
Wat zijn de Symptomen van een Codependent Persoon?
Mensen met codependency meestal:
- Voelt zich niet veilig in een relatie.
- Er is constant chaos in de relatie.
- Hij kan zijn gevoelens niet beschrijven.
- Het is geen gelukkige relatie.